30. 12. 2012

Čištění pleti, je nutné?

Ahoj,

   Rozhodla jsem se napsat krátkou úvahu o tom proč je základní péče o pleť tak důležitá a zároveň je často opomíjena. Hned v první větě je napsáno ZÁKLADNÍ péče o pleť. Slovo základní je možné pochopit jako "stavební kámen", na který klademe další kameny až z toho vznikne zeď, bez základního kamene nám zeď držet nebude a nejspíš spadne. To stejné je možné převést na péči o pleť. Je to jednoduché..

   Určitě každá z vás zažila večery, kdy jste si stoupli k zrcadlu a řekli si: "Dnes na to kašlu, odlíčím se až ráno." To znám velmi dobře i já, ale dnes už se to nestává.
   Jsem jedna z těch žen, které čištění pleti dodržují, ale není to jejich nejoblíbenější část péče o pleť. Zmínila jsem, že už se mi to odkáládní na ráno nestává, proč?, protože jsem si uvědomila pár skutečností a "šla do sebe". Čistit pleť je nutné opravdu každý den! Kdo z vás si denně čistí zuby, myje ruce, koupe se či sprchuje? všichni že? Ale pleť často lidé zanedbávají, proč? Vždyť obličej je nejvíc vidět, je to svým způsobem naše vizitka, udává do jisté míry první dojem atd. atd. Proč tedy dnešní žena, při tak velkém a dostupném množství kosmetiky, základní péči nedodržuje? Nemá na to čas? vždyť je to otázka 3 minut před spaním. Další důležitý bod, který musím zmínit je, že pokud se tvář nevyčistí, tak je zbytečná veškerá pěstící kosmetika, kterou používáte. Poč tomu tak je?
   Přiložený obrázek popisuje strukturu kůže.


   K použití pěstící kosmetiky, to jsou oční krémy, hydratační krémy, krémy proti stárnutí, proti akné, různá séra, liftingy atd., je zapotřebí pleť připravit a to tím, že ji vyčistíme od nečistot, které se do pórů usadili během dne a noci. Póry jsou, jak všichni víme, malé kanálky na pokožce (epidermis), které často působí nevzhledně když naneseme make-up, ty ale umožňují pleti dýchat, produkují maz, pot a také jimy pokožka přijímá hydrataci a pěstící složky, ty pak přes póry procházejí do další vrstvy (dermis), kde pozitivně působí. Z toho logicky vyplývá, že pokud tedy pleť nevyčistíme, pak nepřijme díky ucpaných pórům, to co jí dáváme a co potřebuje, investované peníze do často drahé kosmetiky jsou pak zbytečné. Následkem toho pak pleť ochabuje, stárne, vznikají pupínky a žádný make-up pak nemůže být dokonalý.
Pokud si myslíte, že stačí umýt pleť vodou, pak jste na omylu, voda nikdy nesmyje maz (je to jako olej na pánvi, potřebujete jar k tomu, abyste ho smyli), proto často ženy používají klasické mýdlo, které vysušuje a nikdy pleť nevyčistí tak, jako produkty tomu určené. Mýdlo na obličej nepatří! Může vznikat přesušení pokožky, tím se spustí obranný mechanismus v podobě tvořícího se mazu a máme z toho další problém, pak si pleť ženy přestanou mazat, aby se toho zbavili a vzniká začarovaný kruh.

   Dnes nám trh s kosmetikou nabízí obrovskou škálu produktů, které jsou k čištění přímo určené. Jsou rozdělené podle různých kritérií, např. podle typu pleti a to pro suchou, smíšenou, mastnou a normální pleť, pro pleť citlivou, také podle finančních možností zákazníka atd..
   Je důležité najít ten správný výrobek, který vám bude vyhovovat a nebude vás dráždit, nejčastěji se používají v pořadí: odličovač očí, čistící mléka, vody či pěny, k dočištění pak tonikum. Následně se nanáší oční krémy, séra a hydratační krémy, tedy pěstící kosmetika. 
Každá z vás určitě ví, jakou má pleť pokud vás pokožka na obličeji pne a cítíte, že ji potřebujete stále mazat, pak máte suchou pleť. Pokud v oblasti brady, nosu a čela, což je takzvaná T-zóna, máte zvýšenou produkci mazu, pak jste typ smíšený, pokud se vám obličej leskne během chvíle i po zapudrování, pak jste typ mastný, s tím většinou souvisí i rozšířené póry. Pozor však na již zmíněné přesušení pokožky! No a pokud ani jeden z těchto problémů nemáte, pak patříte do menšiny těch šťastných- máte pleť normální! Určitě vám s výběrem výrobku pro váš typ pleti rádi v jakékoliv lékárně, drogerii či parfumerii  poradí. Nebo to zjistíte na internetu, jako všechno dnes, že? :-)

   Já jsem si svůj už taky našla, ovšem měla jsem problém používat různá čistící mléka a následně tonikum. Takže mám skvělou věc, která je rychlá a není potřeba tonikum používat, protože ho již obsahuje. Večer odlíčím oční okolí odličovačem přímo určeným na tuto oblast, pak použiji čistící krém, následně nanáším oční krém a jako poslední krém hydratační se složkou proti stárnutí pleti. Pleť mám čistou, pružnou, plnou života a tím se stává večerní rutina i zábavná! Ráno, pak pleť vyčistím jen micelární vodou, nanesu krém a pak už klasika- líčení se.

Pokud vás zajímá co používám já, můžete se těšit na další článek a určitě také na video :-)

Do Nového roku bych vám ráda popřála, aby jste předsevzetí, které jste si nastavili, dodrželi! to bývá často velký problém ;-)

Zdraví vás Nikol
  
  
  

2 komentáře:

  1. čistenie je určite dôležité.. ja čistím pleť každý deň. Momentálne používam Nivea čistiacu penu.
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Niveu jsem taky zkoušela, ale moc mi neseděla, hodně vysušovala. Pokud ti svědčí, pak je to super a děláš dobře pro sebe! :-) Jen tak dál! :-)

      Vymazat

Těším se na vaše komentáře :-)